Bent u 18 jaar of ouder?

Workflow

Gefeliciteerd met je Untappd verjaardag!

Het is mijn Untappd verjaardag en ik heb een aantal vrienden uitgenodigd om een biertje te komen proeven. Iedereen neemt een aantal mooie bieren mee en als we het zesde bier van de avond proeven zal het mijn 2500ste check-in worden. Maar wat is Untappd? En waarom nodig ik vrienden uit om te vieren dat ik eigenlijk wel heel veel bier drink?

thumb verjaardagLees meer

Biercultuur in Amerika

De Verenigde Staten kennen een gigantische biercultuur. Waar voorheen vooral Lager werd gedronken, draait de Amerikaan zijn hand niet om voor een knijter hoppige IPA. Amerika is in beweging. Wat kenmerkt de Amerikaanse biercultuur?

De VS kennen ondertussen meer dan 3000 brouwerijen.Opvallend in Amerika is dat er enorm veel bier uit blik wordt verkocht. Zowel het pils als de craft-bieren. In de VS gebeurt dit al jaren op grote schaal. Nederlanders zijn vooralsnog wat blik schuw. Ook daar zal op den duur verandering in komen. Zeer kenmerkend voor de Amerikaanse biercultuur waren een aantal gebeurtenissen.

thumb_amerikaLees meer

Hoe smaakt mijn bierglas?

Bierglazen zijn er in allerlei soorten en maten. Van een fluitje tot een halve leo (halve liter), van proefglazen van 5cl waar letterlijk maar één slok in past tot een maß. Maar zoveel verschillende bierglazen, zoveel verschillende smaken. Het is iets wat veel mensen over het hoofd zien, maar het bierglas heeft wel degelijk invloed op hoe je bier smaakt!

thumb_bierglasLees meer

Bierkaart maken

Ze zijn tegenwoordig niet meer weg te denken in de horeca: Mooie bierkaarten. Ze komen in elke vorm en zijn bij de ene nog uitgebreider dan bij de ander. Maar wat is nou het geheim van een goede bierkaart? Waar bestaat het juiste bierassortiment uit? Welke opties heb je als horeca ondernemer? Wij leggen het je hier uit in vogelvlucht.

thumb_kaartLees meer

Ik lust geen bier

We hebben het allemaal wel eens iemand horen zeggen, “ik lust geen bier” of “bier is echt vies”. Smaak is iets persoonlijks en wat ik lekker vind hoeft een ander echt niet lekker te vinden. Maar toch is er iets aan de uitspraak “ik lust geen bier” wat mij boos maakt!

BeertendersLees meer

Biercocktails: uitleg en receptuur

(Bier)cocktails met geuze, (bier)cocktails met IPA’s : Wist jij dat het kon? Wij wel. En zoals je weet delen wij graag onze kennis. Biercocktails zijn er al heel erg lang, maar misschien zijn ze altijd voor jou vermomd geweest. Want wat is dan een biercocktail? En wat zijn nou leuke, simpele recepten?

thumb_beer-cocktailLees meer

Meer betalen voor bier

De Jumbo bij mij in Hoofddorp is het perfecte voorbeeld van een trend die nu al een tijdje bezig is. Ik loop daar regelmatig langs het bier schap, voor een supermarkt heeft hij namelijk een heel mooi en wisselend bierassortiment! Waar dit op zich natuurlijk al een prachtige ontwikkeling is, is het niet de trend waar ik het over had. Want tussen als die mooie bieren stond in eens een vat gerijpte imperial stout van maar liefst negen euro!

De barcode ‘Black & Yellow’ van brouwerij ‘De Moersleutel’ staat tegenwoordig gewoon bij mij in de Jumbo. Nu hoor ik een aantal mensen al denken, negen euro voor een bier is best veel. Toch heb ik hier geen problemen mee en blijkbaar zijn steeds meer mensen het met mij eens. Er is een bereidwilligheid onder consumenten om meer te betalen voor kwalitatief goed bier.

thumb_meer-betalenLees meer

Bier Hotspots: Amsterdam

Bier is hip! Zo hip dat er een flink scala aan biercafés in Amsterdam te vinden zijn. Ga altijd zelf op onderzoek uit, maar dit zijn onze hotspots. Hier moét je geweest zijn! Niet in volgorde, ieder met zijn eigen charme. Daar komen ze: de hotspots van The Beertenders.

thumb_amsterdamLees meer

Hoe bier je kerstdiner kan pimpen!

Het is weer die tijd van het jaar. De dagen worden korter en hoewel het nog niet sneeuwt, dalen de temperaturen. Kerstmis komt eraan en met alle bars en restaurants die gesloten zijn, komt de schoonfamilie langs voor het avondeten. Je besluit dat dit het jaar is waarin je echt indruk op ze maakt! Een driegangendiner met alle toeters en bellen die je maar kunt bedenken. Het menu is goed uitgedacht en je hebt de gerechten die je gaat serveren geoefend en geperfectioneerd. Kandelaars, fijn porselein en het echte zilverwerk komen allemaal naar voren. Maar wat ga je drinken? Waar ga je je perfect bereide diner mee combineren? In een restaurant zou je waarschijnlijk om een wijnarrangement vragen. Lekker eten en wijn gaan al jaren hand in hand, maar waarom?

BeertendersLees meer

Bier Hotspots: Haarlem

Bier is hip! Zo hip dat er een flink scala aan biercafés in Haarlem te vinden zijn. Ga altijd zelf op onderzoek uit, maar dit zijn onze hotspots. Hier moét je geweest zijn! Niet in volgorde, ieder met zijn eigen charme. Daar komen ze: de hotspots van The Beertenders.

thumb_haarlemLees meer

Eisbocken

"Wat is het zwaarste bier dat je ooit gedronken heb?” Een vraag die geregeld voorbij komt als je het over bier hebt. En het is helemaal geen vreemde vraag, we houden van extremen. Er zijn weinig brouwers die een bier brouwen waarvan ze hopen dat het in de middenmoot terecht komt. Er heeft in Engeland een jaren lange strijd gevoerd tussen twee brouwers die om de beurt het sterkst gebrouwen bier op de markt wilde brengen. Maar veel interessanter dan wie het zwaarte bier brouwt is hoe krijgen ze dat alcoholpercentage tot zulke extremen. Het antwoord, eisbocken.

thumb_eisbockenLees meer

Bier en mythologie

Zoals je natuurlijk heb gelezen in de blog over biergeschiedenis bestaat bier al een geruimte tijd. WAT?! NOG NIET GELEZEN?! Dit is de geschiedenisles die je altijd al wilde hebben. Lezen dus! Maar goed, terug naar de mythologie. Overal waar geschiedenis wordt bijgehouden, steekt mythologie en folklore de kop op. Welke mooie verhalen zijn er over bier? Wij hebben er wat voor je uitgezocht.

thumb_mythologieLees meer

Een nieuw kopstootje - Deel 2

In deel 1 van deze blog hebben wij het gehad over het selecteren van een spirit. Wij zijn uitgekomen op Otenba, een jenever/gin hybrid. Na de Otenba geproefd te hebben is er door ons een voorselectie gemaakt in de bieren. Hieronder een aantal van die bieren en waarom deze misschien wel of niet werkte als kopstootje.

BeertendersLees meer

Bier Hotspots: Berlijn

Bier is hip! Zo hip dat er een flink scala aan biercafés in Berlijn te vinden zijn. Berlijn is om ontelbaar veel redenenen een perfecte stad voor een citytrip en zo ook voor bier. Nieuwe en oude biercultuur gaan daar hand in hand. Ga altijd zelf op onderzoek uit, maar dit zijn onze hotspots. Hier moét je geweest zijn! Niet in volgorde, ieder met zijn eigen charme. Daar komen ze: de hotspots van The Beertenders.

thumb_berlijnLees meer

Biergeschiedenis: De les die je nooit hebt gehad

Wij hechten veel waarde aan onze wereldgeschiedenis. Waarom wordt die van bier dan zo ondergesneeuwd? Wij nemen de eer om je de geschiedenisles te geven die je nog nooit hebt gehad. Haak vooral niet af als je vroeger niet van dit vak hield. Geloof ons, als het gaat om iets dat je leuk vindt dan is het een heel ander verhaal. Lees vooral verder voor biergeschiedenis 101!

thumb_biergeschiedenisLees meer

Een nieuw kopstootje - Deel 1

Voor de mensen die ons al iets langer volgen is dit geen verassing: wij houden van kopstootjes! Het is misschien wel de oudste biercocktail die er is waarbij je jenever en pils samen drinkt. Van oudsher ontstaan om het alcoholpercentage van je pilsje omhoog te brengen, bied dit oud Hollandse gebruik nieuwe opties als we de focus verschuiven. Niet alleen het omhoog brengen van het alcoholpercentage, maar het omhoog brengen van de smaken moet de hoofdrol gaan spelen. Maar hoe komt een goede pairing nou tot stand? Welke combinaties werken en welke werken niet? En waarom werkt het wel of niet?

BeertendersLees meer

Brouwproces

Bier brouwen is een prachtig proces. Al duizenden jaren wordt er een drank als bier gedronken, maar in de afgelopen 100 jaar is het proces enorm veranderd. Daarom gaan we stap voor stap door het brouwproces heen. Nu zal ik vast waarschuwen, dit is geen recept! Bier brouwen kan ook zeker gewoon thuis en als je er over nadenkt om zelf te gaan brouwen zal dit artikel wel inzicht geven hoe het brouwproces verloopt. Maar zal je daarna nog extra verdieping moeten zoeken in een recept.

Bier brouwen is namelijk een proces met heel veel haken en ogen. Het globale proces is hetzelfde, maar bij elke stap onderweg kan je invloed uitoefenen op de uiteindelijke smaak van je bier. Een bier brouwen is dan ook niet heel lastig, een zetmeelbron laten vergisten en je hebt al bijna bier. Maar een goed bier, wat geen smaakafwijkingen heeft en voldoet aan zijn bierstijl, is een lastig proces om constant te krijgen.

thumb_brouwenLees meer

Bier en eten - Deel 2: Basissmaken

Bier en eten, bier-spijs, beer-foodpairing. Allemaal dezelfde betekenis. En het is allemaal hot en happening. Steeds vaker zie je te gekke bier-spijscombinaties op menukaarten van restaurants. Steeds vaker hoor je biersommeliers in restaurants proeverijen geven en misschien heb je zelf wel eens coole biercombi’s gemaakt. Maar hoe komt een foodpairing tot stand? En wat kun jij zelf doen om een te gekke combi te maken? Om per basissmaak inzichtelijk te maken welke smaak werkt met wat, hebben wij het één en ander voor je op een rijtje gezet.

Dit is deel 2 van deze blog. Lees deel 1 voor het totale plaatje.

thumb_bier_en_eten_2Lees meer

Feiten en fabels: Alcoholvrij vs. Alcoholarm vs. 0.0 bier

We hoeven ons er na jaren niet meer voor te schamen: alcoholvrij en alcoholarm bier. Iedereen drinkt tegenwoordig wel eens een biertje met een laag alcoholpercentage. Jij niet? Zou je eens moeten doen! Maar hoe wordt alcoholvrij bier gemaakt? En is alcoholvrij bier gezond? Wat is nou het verschil tussen 0.0 en alcoholvrij? En alcoholarm dan? Zoveel vragen.

thumb_alcoholvrijLees meer

Bierfestivals 101

Bierfestivals, wie houdt er niet van. Voor de bierliefhebber een verrijking, voor de echte bier nerds een hemel op aarde. En voor de professionals een gelegenheid om hun speciaal bier bij de consumenten te krijgen. Maar als er 20 brouwers zijn, allemaal met minimaal 4 verschillende bieren, dan is dat een overweldigende hoeveelheid en keuzes aan bier. Hoe maak je de beste keuzes, hoe voorkom je dat je te vroeg piekt en te veel drinkt, kortom hoe overleef je een bierfestival?

thumb_bierfestivals_101Lees meer

Bier en eten - Deel 1: Wegwijs met bier en spijs

Bier en eten, bier-spijs, beer-foodpairing. Allemaal dezelfde betekenis. En het is allemaal hot en happening. Steeds vaker zie je te gekke bier-spijscombinaties op menukaarten van restaurants. Steeds vaker hoor je biersommeliers in restaurants proeverijen geven en misschien heb je zelf wel eens coole biercombi’s gemaakt. Maar hoe komt een foodpairing tot stand? En wat kun jij zelf doen om een te gekke combi te maken?

thumb_bier_en_eten_1Lees meer

Hop: Plant en Kruid

In de laatste 500 jaar heeft hop zich weten te vestigen als hét meest toegepaste kruid in een bier. Ja, je leest het goed. Hop wordt gezien als een kruid. Maar welke hopsoorten zijn er? En waarom eigenlijk zo specifiek hop in een bier? Hoe groeit hop eigenlijk? En zijn er ook nog alternatieven op hop? Wij geven je graag alle antwoorden op deze levensvragen.

thumb_hopLees meer

Bier en cultuur

Bier en cultuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ieder land kent zijn eigen mythes, normen en waarden als het aankomt op bier. Sterker nog, de Belgische biercultuur bijvoorbeeld staat sinds 2011 op de lijst voor Immaterieel Cultureel erfgoed van België. Benoemenswaardig! Maar hoe zit dat nou in Nederland? En hoe zit het bij onze buurlanden? Wij zochten het voor je uit.

thumb_bier_cultuurLees meer

Bier uit blik

Het houdt bier kennend Nederland nu al een paar jaar bezig. Bier uit blik en het is niet eens dat de bierkenners degene zijn die overtuigd moeten worden van het gebruik van blik om bier in af te vullen. Veel bierkenners en alle biersommeliers (of in ieder geval de sommeliers die ik ken) zijn het al die jaren al eens over waarom blik de toekomst is. Maar waarom is er dan toch terughoudendheid? En wat zijn dan eigenlijk de voordelen van blik?

bier_in_blik_thumbLees meer

Bier rijpen

Bier gerelateerde hobby’s kan ik iedereen aanraden. En wat is beter dan een hobby waar je alleen een beetje ruimte en flink wat geduld voor nodig hebt? Als ik dan zeg: 'geduld', dan heb ik het alleen niet over een paar uurtjes. Want als we de smaak van ons bier door de tijd willen laten beïnvloeden, dan hebben we het over jaren.

Allereerst, wat zijn de dingen die je moet weten als je bier wilt gaan rijpen? Wat is het juiste bier om te rijpen? Hoe gaat het proces in z’n werk? En wanneer is het gelukt?

thumb_bier_rijpenLees meer