Bent u 18 jaar of ouder?

Workflow

Hoe bier je kerstdiner kan pimpen!

Het is weer die tijd van het jaar. De dagen worden korter en hoewel het nog niet sneeuwt, dalen de temperaturen. Kerstmis komt eraan en met alle bars en restaurants die gesloten zijn, komt de schoonfamilie langs voor het avondeten. Je besluit dat dit het jaar is waarin je echt indruk op ze maakt! Een driegangendiner met alle toeters en bellen die je maar kunt bedenken. Het menu is goed uitgedacht en je hebt de gerechten die je gaat serveren geoefend en geperfectioneerd. Kandelaars, fijn porselein en het echte zilverwerk komen allemaal naar voren. Maar wat ga je drinken? Waar ga je je perfect bereide diner mee combineren? In een restaurant zou je waarschijnlijk om een wijnarrangement vragen. Lekker eten en wijn gaan al jaren hand in hand, maar waarom?

Waarom wijn?

Decennia lang was wijn de ideale combinatie met eten. Bier is iets voor Neanderthalers en studenten die dronken willen worden. Wijn is de beste keuze als je indruk wilt maken bij een etentje. Maar nogmaals, waarom? Ik ga niet haten op wijn. Ik hou van wijn, ik drink wijn (waarschijnlijk meer dan ik zou moeten) en als je deze kerst wijn gaat schenken hoop ik dat het een succes wordt. Maar ik hou van bier, bier is mijn passie en ik ga proberen je op andere gedachten te brengen.

Voor

Een pairing maken die werkt, kan lastig zijn, wat je zoekt is harmonie. Probeer smaken te vinden in zowel het gerecht als het bier die op elkaar lijken, maar niet te overweldigend zijn. Bijvoorbeeld de witvis, je wilt een biertje dat de subtiele smaken van de vis complimenteert. Dus alles met te veel zoetigheid of geroosterdheid valt af. Maar een licht citrusachtig wit bier zou perfect kunnen werken! Nog lekkerder als je je vis serveert met een lekkere vette botersaus. Het koolzuur reinigt je pallet en helpt je gerecht mooi en licht te houden.

Hoofd

Als je iets sterkere smaken serveert dan vis, bijvoorbeeld een lekker stukje rood vlees of misschien iets wilds zoals hertenvlees, dan ben je op zoek naar een biertje met een meer uitgesproken smaakprofiel. Sommige bierstijlen die kunnen werken, zijn een dry stout of een Baltic porter. De smaak van de geroosterde mout zal de smaak van het aanbraden van een stuk vlees versterken. Een lichte zoetheid zal de smaak van ijzer, die in veel rood vlees te vinden is, in balans brengen. En de koffiesmaak van de geroosterde mouten en wild is een geweldige combinatie.

Nagerecht

Wat het dessert betreft, dit is waar bier wijn echt een pak slaag geeft. Want welke wijn ga jij serveren bij die triple chocolate lavacake die je schoonmoeder zo lekker vindt? Natuurlijk zijn er enkele zoete dessertwijnen die misschien werken, maar uit mijn hoofd kan ik honderden bieren bedenken die geweldig samengaan met chocolade! Van imperial stouts tot een vatgerijpte barleywine tot een bock of doppelbock. Ben je geen grote fan van chocoladedesserts? Geen probleem, het gaat erom dat bier beter past bij zoete gerechten, want zoetheid is een veel voorkomende smaak in bier. Van de fruitige zoetheid van een NEIPA tot de suikerachtige zoetheid die een klassieke Belgische Dubbel brengt. Harmonie bij een toetje is een uitdaging als je een wijn zoekt, maar bij een biertje is het een piece of cake (pun intended).

Dus als je met de status quo wilt breken en echt indruk wilt maken deze kerst. Blijf weg van de eeuwenoude witte en rode wijnen en ga op zoek naar een craft bier om je inspanningen te complimenteren! Ik kan niet garanderen dat je schoonvader je aardig zal vinden, maar ik kan wel garanderen dat je hem zult verrassen!