Bent u 18 jaar of ouder?

Workflow

Gefeliciteerd met je Untappd verjaardag!

Het is mijn Untappd verjaardag en ik heb een aantal vrienden uitgenodigd om een biertje te komen proeven. Iedereen neemt een aantal mooie bieren mee en als we het zesde bier van de avond proeven zal het mijn 2500ste check-in worden. Maar wat is Untappd? En waarom nodig ik vrienden uit om te vieren dat ik eigenlijk wel heel veel bier drink?

Wat is Untappd?

Allereerst voor de mensen die echt geen idee hebben waar ik het over heb. Untappd is een app voor op je smartphone waarop je de bieren die je drinkt op kan zoeken, deze bieren een rating kunt geven en in kan checken wat je heb gedronken. Het heeft wat betreft look & feel veel weg van Facebook en het is dan ook een beetje een bier social-media. Maar waar gebruik je het dan voor?

Voor mij is Untappd in eerste instantie een database. Zowel brouwers als gebruikers kunnen in de app hun bier toevoegen. Dat betekend dat als ik een lijst met bieren voorgeschoteld krijg die ik niet meteen herken., ik deze bieren in Untappd op kan zoeken en daar de bierstijl, het alcoholpercentage, vaak al een kleine beschrijving en de check-ins van andere mensen kan zien. Voor een bierliefhebber als ikzelf is het erg fijn om deze informatie aan je vingertoppen te hebben.

Check-in

Ook de check-in functie wordt door mij veel gebruikt. Dit komt voornamelijk omdat ik graag geniet van een speciaalbiertje. Maar ook omdat ik door mijn werk als biersommelier en mijn werk in de horeca veel verschillende en nieuwe bieren voorbij zie komen. Nu heb ik een redelijk goed geheugen, maar alles onthouden is onmogelijk. Dus het is super fijn om dan je telefoon er bij te kunnen pakken en in Untappd te kunnen kijken of je een bier al een keer gedronken hebt en wat je er de vorige keer van vond.

En dan natuurlijk het rating systeem; elk bier wat je incheckt kun je van een rating voorzien. Deze ratings zijn voor iedereen zichtbaar en worden meteen meegenomen in een overkoepelende rating voor het bier. Nu probeer ik als biersommelier een bier altijd technisch te proeven en is lekker of niet lekker veel minder belangrijk dan of het bier aan zijn bierstijl voldoet. Maar als horeca man en als consument is het natuurlijk top dat je voor dat je een bier koopt kan zien of het in de smaak valt.

Badges

Tot slot terug naar die verjaardag. Ik noemde Untappd al een social media en dat is het ook wel een beetje. Je kan je vrienden toevoegen, zien wat ze inchecken en dit toasten (een soort liken). Je verdient met de bieren die je drink ook badges, bijvoorbeeld een badge als je tien bieren uit Duitsland hebt ingecheckt. Maar ook voor bepaalde aantallen unieke check-ins. Voor 1, 25, 50, 100, 200, 500, 1000, 2500, 5000 en 10.000 unieke check-ins krijg je een badge. Mijn 2500ste check-in zat er aan te komen en dit was voor ons een goed excuus om een lekker speciaalbiertje open te trekken. Een gelegenheid om een bier te drinken wat je voor een speciale gelegenheid bewaarde en een perfecte rede om samen te komen in donkere tijden.