Bent u 18 jaar of ouder?

Workflow

Bier en mythologie

Zoals je natuurlijk heb gelezen in de blog over biergeschiedenis bestaat bier al een geruimte tijd. WAT?! NOG NIET GELEZEN?! Dit is de geschiedenisles die je altijd al wilde hebben. Lezen dus! Maar goed, terug naar de mythologie. Overal waar geschiedenis wordt bijgehouden, steekt mythologie en folklore de kop op. Welke mooie verhalen zijn er over bier? Wij hebben er wat voor je uitgezocht.

De Woede van Hathor

Voor deze mythe gaan we terug naar het Klassieke Egypte. Zonnegod Ra was niet blij. De Egyptische bevolking leefde volgens de god geen rein leven en lieten zich te veel afleiden door aardse perikelen. Hij had iets bedacht: Hij vroeg aan Hathor, de godin van de oorlog, of zij wilde neerdalen in Egypte om daar eens wat mensen terecht te wijzen en te straffen voor hun gedrag. En straffen deed zij! Hathor daalde met toorn op de aarde neer en richtte een bloedbad aan. Zodanig, dat de Nijl rood kleurde. Opeens kreeg Ra spijt. Als alle mensen dood waren, wat had zijn bestaan dan nog voor zin? Voor wie ging hij dan schijnen? Goeie vraag, Ra.

Goeie vraag.

Ra daalde op de aarde neer en leerde de bevolking een drank brouwen. Niet zomaar een drank. Nee, een rode drank. Deze drank liet hij de bevolking deels in de Nijl deponeren en toen Hathor de rode Nijl zag dacht zij dat het bloed was. Hathor mega blij, gaat de Nijl in, begint in het ‘bloed’ te baden en het ‘bloed’ te drinken, niet wetende dat zij de volgende dag met zo’n enorme kater wakker zou worden dat zij vergat waarom zij op de aarde was en terugkeerde naar de godenwereld. Pfjieuw, Close call. We weten het. Wij zijn er ook blij mee.

Thor en de bierhoorn

In het volgende verhaal bespreken we de Noorse mythologie. In het specifiek bespreken we een anekdote uit het leven van de broers en goden Thor en Loki. Deze twee broers hebben een haat/liefde relatie en met name Thor (god van de donder) wil laten zien hoe groot, sterk en machtig hij is. Zo gaat het verhaal dat Loki en Thor met vele andere goden aan het eten waren, toen Thor beweerde dat hij het meeste kon drinken van iedereen. Loki, de god van de list, irriteerde zich enorm aan zijn broer. ‘Als jij deze bierhoorn leeg krijgt, geloof ik je pas’ zei Loki. Dat liet Thor zich geen twee keer zeggen. Honend griste hij de bierhoorn uit de handen van Loki en begon te drinken. En te drinken. En te drinken. En te drinken. Grote slokken afgewisseld met grote adempauzes. Dit klopte niet. De hoorn ging maar niet leeg! Wat Thor niet wist, was dat Loki de hoorn had aangesloten op de wereldzeeën. Wat een list! Volgens de Noorse mythologie is hierdoor zelfs het eb en vloed van de zee ontstaan. Dat is nog eens een geruststellende verklaring.

Zo, wij hebben jullie nu 2 mooie verhalen gegeven. Voor in de kroeg, voor aan de eettafel of gewoon om het weten. Weet jij ook een mooi bierverhaal? Vertel het ons vooral!