Bent u 18 jaar of ouder?

Workflow

Biercocktails: uitleg en receptuur

(Bier)cocktails met geuze, (bier)cocktails met IPA’s : Wist jij dat het kon? Wij wel. En zoals je weet delen wij graag onze kennis. Biercocktails zijn er al heel erg lang, maar misschien zijn ze altijd voor jou vermomd geweest. Want wat is dan een biercocktail? En wat zijn nou leuke, simpele recepten?

Wat is een biercocktail?

In het kort: een cocktail is een drank waarin verschillende soorten (alcoholhoudende) dranken met elkaar vermengd worden. Bevat deze mix geen alcohol? Dan spreken wij van een mocktail. We spreken van een biercocktail als er ergens in deze mix ook bier wordt gebruikt. Maar dat had je waarschijnlijk zelf ook begrepen.

Biercocktails zijn er al lang. In Nederland is een bekende biercocktail het alom geroemde ‘Kopstootje’. Pils en een borrelglaasje jenever. Enorme smaak synergie, hits you like a kopstoot.

What’s in a name.

In Duitsland is een voorbeeld van een biercocktail de Radler, bier met limonadesiroop. Maar ook Berliner Weisse ‘Mit Schuss’ wordt vaak gemixt met een vruchtensiroop.

Biercocktail maken

Hoe maak je een biercocktail? Het flauwe antwoord is: Creatief zijn, nadenken en heel veel proberen! Het uitgebreide antwoord: Probeer te zoeken naar harmonie in smaken. Bier is een alcoholhoudende drank met vaak een lager alcoholpercentage, meer bitterheid en en meer water. Wees je te allen tijde bewust van deze eigenschappen. Laat de sterke(re) drank het bier niet overschaduwen. En altijd opletten: Bier bevat koolzuur. Prop het niet gelijk in een shaker, anders krijg je vuurwerk. Wil je wel de smaak van bier gebruiken maar niet het koolzuur? Zorg dat je het bier goed roert zodat het koolzuur er uit gaat. Let wel: Hierdoor verandert het bier van smaak.

Maar goed, terug naar de biercocktail. Je kunt een bekende cocktail vervangen en een bepaald aspect vervangen door bier. Bijvoorbeeld: De Negroni (even delen gin, rode vermouth en campari) en dan de Rode Vermouth vervangen door een zoete double IPA. De bitters en de fruitige tonen vervangen hierin de vermouth en geven een tropische toon door de fruitige aroma’s van de hop. Of je kunt een frisdrank vervangen door bier. Neem bijvoorbeeld je lievelingsgin en vervang de tonic voor witbier of geuzebier (met geuze wel een scheutje suikersiroop erbij). Works like a charm! Wel rustig drinken he. Drankorgel.

Recepten

En waarom opnieuw het wiel uitvinden als je in een Beertenders auto kan rijden? Wij hebben hier 2 recepten voor je op een rijtje gezet die wij er-rug lekker vinden. Vuistregel bij cocktails: Begin altijd met hetgene waarvan je het minst nodig hebt.

Beertenders RuPa

Onze twist op de BaCo. Take that, Bacardi.

 1. 75ml Fruitige Pale Ale
 2. 30ml Rum (wit of bruin. Bruin is zoeter)
 3. 15ml Gembersiroop (mag ook suikersiroop zijn, maar een stuk minder kruidig)
 4. IJsblokjes
 • Garnering: Takje munt
 • Glas: Longdrinkglas
 • Bereiding: Dit is een Build-cocktail. Je hebt geen shaker nodig. Vul je glas met ijsblokjes. Voeg 15ml (Gember)siroop toe aan het glas. Vervolgens 30ml rum, Vervolgens top je het glas af met ongeveer 75ml Pale Ale. Garneer met een takje munt. Veel plezier!

NegronIPA

Biercocktail met IPA

 1. 30ml Zoete Double IPA
 2. 30ml Campari
 3. 30ml Gin (Bijvoorbeeld Damrak Gin)
 4. IJsblokjes
 5. Barspoon (of theelepel)
 • Garnering: Sinaasappelzest
 • Glas: Tumbler
 • Bereiding: Dit is een stir-cocktail. In het ideale geval heb je een barspoon om mee te roeren, maar een theelepel werkt ook. Deze cocktail vereist misschien wat oefening voor het ultieme resultaat, maar is voor de bitterliefhebber absoluut een aanrader. Vul je glas met ijsblokjes. Vervolgens voeg je gelijke delen van de drie dranken toe en begin je te roeren. Niet als een bezetene, niet te rustig, gewoon een goed tempo. Blijf elke keer tussendoor checken door druppeltjes op je hand te doen of je de gewenste harmonie hebt bereikt. Wat is dan de gewenste harmonie? Als je alle 3 de dranken op gelijk niveau proeft. Heb je deze harmonie bereikt? Vis het ijs er uit en garneer met een sinaasappelzest.

Omdat we je niet eindeloos willen vervelen met recepten, kun je hiermee aan de slag. Wil je meer weten? Contact ons! Heb je zelf een cool recept? Deel het met ons!