Bent u 18 jaar of ouder?

Workflow

Ik lust geen bier

We hebben het allemaal wel eens iemand horen zeggen, “ik lust geen bier” of “bier is echt vies”. Smaak is iets persoonlijks en wat ik lekker vind hoeft een ander echt niet lekker te vinden. Maar toch is er iets aan de uitspraak “ik lust geen bier” wat mij boos maakt!

Leren drinken

Tuurlijk kan iemand iets niet lekker vinden. En toegegeven, de meeste bierstijlen bevatten veel bitters. Bitter is een smaak die niet iedereen kan waarderen, dit heeft er mee te maken dat ons instinct bitter vaak als giftig herkent. Een afkeer voor bitter is een evolutionair afweermechanisme. Het is dan ook niet vreemd dat er wel gezegd wordt dat je bier moet leren drinken.

Bierstijlen

Toch is dit niet wat mij zo boos maakt. Wat mij het bloed onder de nagels vandaan haalt is dat mensen zo argeloos al het bier over één kam scheren! Er zijn honderden verschillende bierstijlen. Van extreem zuur tot ongelofelijk zoet. En binnen die honderden bierstijlen zijn er weer honderden duizenden verschillende bieren, gebrouwen door tienduizenden verschillende brouwers. En nu ga jij mij vertellen dat je die allemaal niet lekker vind?

Het is dan ook de eerste vraag die ik stel aan mensen die zeggen “ik lust geen bier”. Welke bieren heb je allemaal geprobeerd? Vaak is dit het moment dat je er achter komt dat wat ze bedoelen is “ik lust geen PILS”. En ja, dat staat dikgedrukt en in hoofdletters omdat het een heel belangrijk verschil is! Pils is maar één van die honderden bierstijlen. En al die andere stijlen verdienen het net zo goed om geprobeerd te worden.

Wat vind je niet lekker

Vraag twee is wat vind je niet lekker aan bier? Is het de smaak, of het mondgevoel wat je niet lekker vind. Dit is namelijk meteen de eerste stap in de zoektocht naar een bier wat je misschien wel lekker vind. Want als je pils te bitter vind, dan zijn er nog extreem veel bieren die je misschien wel lekker vind. Neem een klassiek Belgische dubbel, gebrouwen met kandij suiker. Die is zoetig, heeft vaak veel karamel tonen en een lichte kruidigheid. Een wereld van verschil met het eerder genoemde pilsje. Of misschien vind je een pils te saai, probeer dan een keer een I.P.A.. Verkrijgbaar in honderden verschillende varianten en net zo veel verschillende smaakprofielen.

De volgende keer dat je op zoek ben naar een nieuw biertje, zeg dan gewoon tegen zo een eigenwijze lul als ik: “ik lust geen bier, maar ik wil het wel leren drinken”. Waarschijnlijk voel ik me uitgedaagd en zal ik niet rusten voor we een passend bier gevonden hebben! Waarschijnlijk vraag ik je de oren van het hoofd over welke smaken je wel en niet lekker vind. Laat ik je op verschillende bieren feedback geven. Maar ik weet honderd procent zeker dat er voor iedereen een bier is wat hij of zij lekker vind! Als je er voor open staat en je wilt graag iets nieuws proberen dan zijn de opties eindeloos!