Bent u 18 jaar of ouder?

Workflow

Een nieuw kopstootje - Deel 2

In deel 1 van deze blog hebben wij het gehad over het selecteren van een spirit. Wij zijn uitgekomen op Otenba, een jenever/gin hybrid. Na de Otenba geproefd te hebben is er door ons een voorselectie gemaakt in de bieren. Hieronder een aantal van die bieren en waarom deze misschien wel of niet werkte als kopstootje.

De afvallers en waarom:

IJwit van brouwerij ’t IJ

IJwit was voor ons op papier geen slechte combinatie omdat dit witbier ook mooie citrus tonen bevat. Helaas leverde de combinatie met de tarwe in het bier een beetje een weeïge smaak op.

Trackdown van het Uiltje

Een juicy pale ale die heel veel hopkarakter mee brengt. Een pairing die we willen proberen vanwege al het tropisch fruit wat de trackdown heeft. De Trackdown heeft ook dry hop, dit geeft met de spirit een wat wrang bittertje waardoor ook de Trackdown afvalt.

Het middenveld:

Levensgenieter van Kompaan

Het bier en de spirit hebben een duidelijke werking op elkaar. De spirit wordt door het vrij zoete bier iets minder zoet, en de kruidigheid van de jeneverbes en de botanicals komen wat meer naar voren. Ook komt het pepertje wat in de spirit zit meer naar voren. Het bier heeft veel steenfruit uit de hop, denk daarbij aan mango en perzik, wat door de spirit getemperd wordt. Hierdoor komt in het bier meer het gistprofiel naar voren. Op zich een speelse combinatie maar mist de plank als het aan komt op harmonie.

Zatte van brouwerij ’t IJ

Zatte is een tripel, dit betekend dat het bier een klein zoetje heeft. En veel smaken die komen uit de gist. Denk daarbij aan banaan en kruidnagel. Vooral de kruidigheid van het bier maakte het voor ons een combinatie die we wouden proberen. De gistigheid van het bier zorgt er voor dat de spirit nog meer fruitigheid krijgt. Naast de citrus herkennen wij ook een beetje perzik snoepjes in de Otenba. Door de spirit komen de gist smaken van het bier nog meer naar voren.

Bijzondere combinaties die wij iedereen kunnen aanraden:

Duvel van brouwerij Moortgat

Als sterk blond is Duvel echt een klassieker. Met zijn strakke gistprofiel en mooie doordrinkbaarheid een allemansvriend als het op blond bieren aan komt. Als je het combineert met de Otenba neemt deze doordrinkbaarheid alleen maar toe. De spirit tempert de bitterheid van het bier een beetje en het frisse karakter van de Duvel komt nog meer naar boven. Duvel is van alle bieren die we geprobeerd hebben de enige die in de Otenba het moutige/graanprofiel versterkt. Het is voor ons een mooie combinatie omdat dit de toch al complexe Otenba, nog meer lagen geeft.

Mannenliefde van brouwerij Oedipus

Dit is voor ons de beste combinatie die we hebben geproefd. De Mannenliefde en de Otenba versterken elkaar op precies de juiste punten. De Mannenliefde is een saison met szechuan-peper en citroengras. De gebruikte gist geeft het bier een mooi droog karakter en een mooie doordrinkbaarheid. Als we dit combineren met de Otenba komt er in het bier een extra fruitigheid naar voren. Tonen van perzik en abrikoos komen vrij. Het droge karakter van het bier geeft balans aan het kleine zoetje in de Otenba. Hierdoor versterkt het bier de kruidigheid van de spirit zonder dat het de balans van de Otenba aantast. Een goede balans tussen kruiden, fruitigheid en stevig pepertje.

Waarom de Mannenliefde en de Duvel goed werken is echt omdat ze nieuwe smaken losmaken. Een pairing kan leuk zijn als er complimenterende smaken in zowel het bier als de gin zitten. Dit zijn zeker geen slechte pairings, maar er gebeurt iets magisch als een pairing echt goed werkt. Een samenspel aan smaken die je alleen kan proeven als je de juiste combinatie kan vinden. Smaken die verstopt zitten maar die het vinden echt dubbel en dwars waard zijn. Op het moment dat je die beleving hebt, dan weet je dat je een echt goeie pairing heb gevonden.

De Otenba samen met de Mannenliefde of de Duvel kunnen wij iedereen aanraden. Maar het staat je natuurlijk ook vrij om je eigen combinaties te maken! En zijn honderden verschillende spirits en duizenden verschillende speciaalbieren. De combinaties zijn eindeloos en de zoektocht naar het perfecte kopstootje zal nooit helemaal klaar zijn. Maar voor nu hopen wij dat jullie genoeg inspiratie hebben opgedaan om volgende keer zelf op zoek te gaan naar een nieuw en modern kopstootje. En als dit toch lastiger blijkt dan je in eerste instantie dacht, kan je altijd nog onze combinaties proberen.