Bent u 18 jaar of ouder?

Workflow

Meer betalen voor bier

De Jumbo bij mij in Hoofddorp is het perfecte voorbeeld van een trend die nu al een tijdje bezig is. Ik loop daar regelmatig langs het bier schap, voor een supermarkt heeft hij namelijk een heel mooi en wisselend bierassortiment! Waar dit op zich natuurlijk al een prachtige ontwikkeling is, is het niet de trend waar ik het over had. Want tussen als die mooie bieren stond in eens een vat gerijpte imperial stout van maar liefst negen euro!

De barcode ‘Black & Yellow’ van brouwerij ‘De Moersleutel’ staat tegenwoordig gewoon bij mij in de Jumbo. Nu hoor ik een aantal mensen al denken, negen euro voor een bier is best veel. Toch heb ik hier geen problemen mee en blijkbaar zijn steeds meer mensen het met mij eens. Er is een bereidwilligheid onder consumenten om meer te betalen voor kwalitatief goed bier.

Wat is je budget?

Als je het mij vraagt is deze trend tweeledig. In eerste instantie komt het doordat de plek waar wij ons speciaal bier kopen aan het verschuiven is. Veel mensen kwamen voornamelijk in de horeca in aanraking met nieuw speciaal bier. En een biertje in de horeca kost nou eenmaal meer dan in de supermarkt. Nu heeft dat natuurlijk allerlei redenen te beginnen met de inkoop prijs van bier, die voor horeca vaak hoger is dan voor retailers. Maar dit is niet het punt wat ik wil maken, het gaat er om dat de vijf euro die je normaal aan de bar betaald nu in eens het budget voor je biertje in de supermarkt is. Door de verschillende lockdowns van afgelopen jaar is er aanzienlijk minder gedronken in de horeca. De mensen die nu hun biertje uit de winkel moeten halen hebben dus relatief meer te besteden.

Kwaliteit over kwantiteit

Ten tweede is er het soort bier wat mensen drinken. Al jaren wint speciaal bier marktaandeel ten opzichten van pils. Mensen gaan de smaak van hun bier steeds meer waarderen en belangrijk vinden. Nieuwe stijlen, verschillende soorten hop en het terugbrengen van oude klassiekers hebben we allemaal zien gebeuren. Maar nu dat smaak belangrijker wordt, wordt ook de kwaliteit van het bier dat we drinken steeds belangrijker.

Maar of het nu het budget is of de kwaliteit van het bier, mensen zijn bereid om meer te besteden. Vijf euro voor een goeie I.P.A. bij een bierwinkel is een hele normale prijs geworden. En waar veel mensen negen euro voor een bier bij de supermarkt misschien te veel vinden, vind ik het een positieve ontwikkeling en heb ik dan ook geen seconde getwijfeld om deze barcode Black & Yellow mee naar huis te nemen.