Bent u 18 jaar of ouder?

Workflow

Biercultuur in Amerika

De Verenigde Staten kennen een gigantische biercultuur. Waar voorheen vooral Lager werd gedronken, draait de Amerikaan zijn hand niet om voor een knijter hoppige IPA. Amerika is in beweging. Wat kenmerkt de Amerikaanse biercultuur?

De VS kennen ondertussen meer dan 3000 brouwerijen.Opvallend in Amerika is dat er enorm veel bier uit blik wordt verkocht. Zowel het pils als de craft-bieren. In de VS gebeurt dit al jaren op grote schaal. Nederlanders zijn vooralsnog wat blik schuw. Ook daar zal op den duur verandering in komen. Zeer kenmerkend voor de Amerikaanse biercultuur waren een aantal gebeurtenissen.

The Prohibition (De Drooglegging)

Tussen 1919 en 1932 mochten er in de VS geen alcoholhoudende dranken gemaakt of geschonken worden. We weten het, het doet ons ook pijn om dit te vertellen. Los van de andere desastreuze gevolgen, betekende dit voor heel veel brouwerijen in die tijd dat zij failliet gingen. Sommige grote Lager brouwerijen overleefden. Andere kleine brouwerijen overleefden door het brouwen van Seltzer Water (spa rood met soms een fruitsmaakje). Al met al was het écht niet best gesteld met de biercultuur. Na 1932 werden de Lagers dan ook populair. De traditionele bierstijlen verdwenen veelal van de kaart.

Roaring 70’s

Halverwege de jaren ’70 in de VS bracht Miller, een groot pilsmerk, de Miller Light uit. Dit bier was lager in calorieën, met een vlakkere smaak en een hoog koolzuurgehalte. Dit bier werd ra-zend populair. Je kunt je wel voorstellen dat dit een nog grotere smaakvervlakking teweegbracht onder de Amerikaanse bevolking. MAAR TOEN! In 1977 legaliseerde president Carter het thuisbrouwen. Dit luidde het begin van een nieuw tijdperk in. Het Amerikaanse craft beer tijdperk. De toenmalige eigenaar Fritz Maytag begon weer uitdagende en uitgesproken bieren te brouwen. Hij luidde hiermee de bierrevolutie in. Steeds meer kleine brouwerijen begonnen te experimenteren met uitdagende ingrediënten en de mooie hopsoorten die in Amerika groeien.

Heden

Vandaag de dag is de Amerikaanse biercultuur zeer groot geworden. De Amerikanen hebben een voorliefde voor uitgesproken bieren en extreme smaken. Zo zijn intense vatgerijpte stouts en bieren met funky ingrediënten aan de orde van de dag. Ook staan zij bekend om hun exotische hopsoorten. Hop uit het oosten van de VS (New England) zijn beroemd om hun fruitigheid, waar hop uit het westen van de VS beroemd staat om zijn bitterheid. Zo is ook gelijk de West Coast IPA en de New England IPA (East Coast) IPA verklaard.

Karakteristiek aan het Amerikaanse bierglas is dat het heel lang gangbaar was om elk bier in een groot ´vaasje´-vormig glas te schenken. De mythe gaat dat het vaak in het glas van een cocktailshaker te schenken, bij gebrek aan beter in de kroeg.

Tegenwoordig kijken wij als culturen tegen elkaar op. Wij kunnen ons tegoed doen aan al het mooie wat de VS ons te bieden hebben op biergebied. De VS op zijn beurt geniet weer van al het moois wat uit Nederland en de rest van Europa komt. Oh, de harmonie.