Bent u 18 jaar of ouder?

Workflow

Bierfestivals 101

Bierfestivals, wie houdt er niet van. Voor de bierliefhebber een verrijking, voor de echte bier nerds een hemel op aarde. En voor de professionals een gelegenheid om hun speciaal bier bij de consumenten te krijgen. Maar als er 20 brouwers zijn, allemaal met minimaal 4 verschillende bieren, dan is dat een overweldigende hoeveelheid en keuzes aan bier. Hoe maak je de beste keuzes, hoe voorkom je dat je te vroeg piekt en te veel drinkt, kortom hoe overleef je een bierfestival?

Het soort festival

Er zijn een aantal soorten bierfestivals. Het is in eerste instantie dan ook belangrijk om te herkennen op wat voor een soort festival je rond loopt. Vaak moet je muntjes halen en kan je deze gebruiken om bier voor te halen. Maar hoeveel bier krijg je voor één muntje? Krijg je een vaasje vol speciaal bier, zoals bijvoorbeeld bij de Tapt bierfestivals. Dan is dit misschien een festival waar echt bier gedronken wordt. Dan denk je misschien, er wordt op alle bierfestivals toch bier gedronken? Maar het verschil zit hem tussen drinken en proeven. Want als je voor een muntje geen vol vaasje krijgt maar een proefglas, dan kan je je doel al bijstellen. Iedereen kan lekker een biertje drinken op een bierfestival, maar als je net als ik naar een festival gaat om zo veel mogelijk verschillende bieren te proeven. Dan ben je blij als er in proefglazen van 15cl geschonken wordt.

Welke stijl eerst?

Dan is het volgende waar je op moet letten welke stijlen je wanneer gaat drinken. Als je om twee uur s‘ middags binnen komt en je weet dat je waarschijnlijk tot tien uur s’ avonds gaat blijven. Begin dan niet meteen met een quadrupel! Brouwers hebben vaak een hele range aan bieren bij zich. Van session I.P.A.’s tot imperial stouts. Dus het is ook onverstandig om bij één brouwer alle bieren te proeven en daarna door te gaan naar de volgende. Begin met lichtere bieren, witbier of blond bier. I.P.A.’s in allerlei soorten en werk rustig naar steeds zwaardere bieren, bijvoorbeeld dubbels en tripels. En daarna pas de quadrupels en imperial stouts. Zorg dat je lekker rond blijft lopen en laat de intensiteit van een bierstijl beslissen of je er aan toe bent en val niet voor brouwers die je zo snel mogelijk al hun bier willen laten kopen.

Smaakvermoeidheid

Mocht smaakvermoeidheid (ja dit is een ding!) toch toeslaan, dan heb je zeker nog een troefkaart. Op veel festivals zijn er brouwers die een sour hebben gebrouwen. Een goede frisse, droge en strakke sour kan je smaakpapillen een reset geven. Zuur is een vrij vluchtige maar intense smaak. En als jij net een hele zware en zoete stout hebt gedronken. Zo één die een lekker siroopig mondgevoel heeft en een filmend laagje achter laat op je tong en wangen. Dan is het lastig om van je volgende bier te verwachten dat het daar weer overheen beukt. Een sour heeft hier minder moeite mee en zal je helpen om de mooie bieren aanbod langer van elkaar te kunnen onderscheiden en beter te kunnen waarderen.

Drink met maten

Tot slot dan nog de hoeveelheid bier die je nuttigt. Want zoveel mogelijk verschillende bieren proeven kan wel het doel zijn. Maar dat is slecht te combineren met te snel te veel alcohol consumeren en voor het eind van het festival naar huis moeten omdat je niet meer op je benen kan staan. Ofwel te vroeg pieken. Ook hier is en truc voor, zorg dat je met een groepje mensen gaat. Het klinkt heel makkelijk, maar als jij veel verschillende bieren wilt proeven zal je moeten proberen je alcohol consumptie te minimaliseren. Dus zorg dat je met twee of drie vrienden bent, dat is sowieso gezelliger, die hetzelfde doel hebben als jij. Zorg dat je onderling allemaal een ander bier haalt en laat deze door iedereen proeven, zo heb je na je eerste rondje biertje niet één maar al vier biertjes kunnen proeven. Mocht je niet allemaal uit hetzelfde glas willen drinken, vraag dan bij de organisatie om extra glazen. Op de meeste festivals zijn genoeg glazen aanwezig en is dit geen probleem.

Door weer een kleinere hoeveelheid van elk bier te drinken vergroot je weer het aantal verschillende bieren wat je kan proeven! Zo gaat een heel zwaar festival waar je op je zelf 12 verschillende bieren heb gedronken en een enorme kater aan over hebt gehouden. Naar een gezellige dag waar je wel 40 verschillende bieren geproefd hebt maar je de volgende dag fris naast je bed staat.